Sneeuwschoenwandelen

Bij wintersport denk je al snel aan skiën en langlaufen. Deze wintersporten vereisen de nodige techniek, je maakt immers snelle afdalingen en begeeft je op drukke pistes. Voor als je de bergen eens op een andere manier wilt beleven, trek je erop uit op sneeuwschoenen. Tijdens zo’n tocht over de diepe sneeuw, ontdek je hoe stil en maagdelijk een sneeuwlandschap kan zijn.

De ideale laagdrempelige wintersport

Voor natuurliefhebbers en wandelaars is sneeuwschoenwandelen dé ideale laagdrempelige wintersport. Omdat er weinig techniek bij komt kijken, kan iedereen deze sport wel beoefenen. Het is slechts een kwestie van gewenning en hiervoor zijn introductietochten ideaal. Sneeuwschoenlopen wordt ook wel trapperen of nordic snowshoeing genoemd. Tijdens een tocht, lang of kort, ben je lekker sportief bezig en wandel je door de prachtige, ongerepte natuur.

Sneeuwschoentochten van elk niveau

Een tocht voor de gezelligheid, om te genieten van de natuur of juist om echt te sporten. De wandeltochten zijn in verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden mogelijk. Met sneeuwschoenen doorkruis je grote vlaktes, dankzij de enorme oppervlakte van de schoenen zak je niet weg in de diepe sneeuw. Veel skigebieden hebben speciale winterwandel- en sneeuwschoentrails uitgezet, bijvoorbeeld in het Thüringer Wald. Je loopt dan op veilige plekken over matig steile hellingen, bijvoorbeeld door besneeuwde bossen, over heuvels en door dalen. Stippel je je eigen tocht uit, let er dan wel op dat je niet onderaan of over steile hellingen loopt, het gevaar van lawines ligt dan op de loer. Maak zulke tochten alléén met een berggids, of ga niet weg zonder een lawine uitrusting en de nodige kennis om deze te gebruiken.

Benodigdheden voor een sneeuwschoentocht

Om een sneeuwschoentocht te maken, heb je niet veel nodig. Een paar moderne sneeuwschoenen met metalen punten onder het loopvlak en wandelstokken volstaan in principe en deze kun je overal in de wintersportgebieden huren. Met bijna alle waterdichte, hoge wandelschoenen (bijvoorbeeld Columbia wandelschoenen) pas je in de verschillende types sneeuwschoenen. Verder is het aan te raden om handschoenen te dragen, en je onderbenen tegen nattigheid en kou te beschermen met een paar gamaschen. Ook doe je er goed aan om veel laagjes kleding te dragen, omdat je het tijdens het wandelen snel warm krijgt en dan eventueel iets uit kunt doen. Neem in je rugzak een thermoskan met eten en warm drinken mee voor tijdens de pauzes. Ook een EHBO set, een topografische kaart en een verrekijker zijn altijd handig om bij je te hebben.

Uitgelichte reis