Interessante boeken als je de bergen intrekt

Een berg beklimmen is een van de mooiste avonturen die er bestaat. Op fysieke kracht een van de wonderen der natuur overwinnen terwijl je geniet van panorama’s die enkel door klimmers kunnen worden bewonderd. Maar dit avontuur kan ook een andere kant hebben. Een kant waar we liever niet bij stilstaan. Toen ik ooit de ambitie uitsprak om de hoogste toppen na te jagen kreeg ik als raad enkele boeken te lezen.

Into Thin Air

“Als je dit boek leest en je wil achteraf nog steeds de Everest beklimmen, dan ben je gek genoeg om het effectief te doen.” Ondertussen heb ik de klassieker van Jon Krakauer achter de kiezen en begrijp ik dit advies. Into Thin Air vertelt het verhaal van journalist Jon Krakauer die zelf op de Everest aanwezig was in 1996 toen een van de grootste rampen in de berggeschiedenis zich voltrok. Maar liefst acht klimmers lieten het leven op die ene dag. Het boek is een echte aanrader voor wie een beeld wil vormen hoe het is om in de Himalaya te klimmen.

No Shortcuts to the Top

Deze biografie van Ed Viesturs handelt over zijn queeste om de veertien hoogste bergen ter wereld te beklimmen. Gedurende achttien jaar jaagde hij de heilige graal van de bergsport na. Bovenop de top van de 8000’ers staan zonder de hulp van extra zuurstof. Het boek bevat niet alleen een wijze les (“Reaching the summit is optional. Getting down is mandatory.”) maar schept een uitstekend beeld van bergexpedities in de Himalaya en wat er bij komt kijken.

Seven Summits

Wie nog geen doelen heeft gezet in zijn klimcarrière zal na het lezen van dit boek er al eentje in gedachten hebben. Dertig jaar geleden was de Amerikaanse zakenman Dick Bass de eerste klimmer die de hoogste berg bedwong op ieder van de zeven continenten. Hoewel de uitkomst bij aanvang bekend is leest het boek als een trein.

The Freedom of the Hills

Geen persoonlijk verhaal van een klimmer maar wel de ‘Bijbel’ van de bergsport die alle technieken en weetjes bevat.

Door: Dempsey Cappelle

Uitgelichte reis