Hoe gaat het er aan toe in een berghut of basiskamp?

Vaak spendeer je wel erg veel tijd in de bergen om een expeditie te voltooien. Maar of je nu slechts twee dagen of een maand op een berg verblijft, iedere klimmer kan genieten van het thuisgevoel dat je krijgt wanneer je slaapt in een berghut of je tent plaatst in een basiskamp. Maar hoe moet je zo’n verblijf in een berghut of basiskamp voorstellen?

Berghutten

De nacht doorbrengen in een klein gezelschap aan klimmers die hetzelfde doel nastreven, de schoonheid van de natuur beleven hoog in de bergen en verder niets meer dan een verreikende stilte. Er zijn maar weinig ervaringen die kunnen tippen aan een verblijf in een hooggelegen berghut. Vooral in de Alpen worden deze hutten vaak gebruikt als overnachtingsplaats vooraleer je de laatste beklimming richting de top begint. Een gezamenlijk avondmaal zorgt voor een hechte groepssfeer en is ideaal om de ervaringen van andere klimmers te horen. Slapen doe je in met vier tot zelfs tien personen gedeelde kamers waarbij een stapelbed vaak de plaats is waar je je slaapzak legt. Het meest bijblijvende moment echter is de spanning die in de lucht hangt als iedereen midden in de nacht opstaat om zijn beklimming te starten.

Het leven in een basiskamp

Wanneer je je aan grote expedities waagt zal een verblijf in een berghut niet meer genoeg zijn om te klimmen naar de top. Nee, vooraleer je verhuist naar enkele hoogtekampen zal je vaak heel wat tijd spenderen in het basiskamp. Zo verblijft het grootste deel van de Everest-klimmers soms weken in het basiskamp vooraleer ze hogerop klimmen. Een basiskamp kan je dan ook het best vergelijken met een klein dorp. Veel mensen vergeten eigenlijk hoe makkelijk het is om je ergens thuis te voelen. Vroeger had je in een basiskamp niet meer nodig dan een tent, een slaapzak, een goede thermos en jas. En uiteraard een spel kaarten want er is heel wat vrije tijd te doden. Vandaag de dag hebben sommigen zelfs hun computer mee, kunnen ze surfen op het internet en kunnen ze naar huis bellen met een satelliettelefoon.

Door: Dempsey Cappelle

Uitgelichte reis