Het Leave no trace principe

Als bergbeklimmer zoeken we naar nog niet in kaart gebrachte paden, weinig bewandelde trails en toppen waar we kunnen op staan. De wildernis waarnaar we op zoek zijn is iets wat we moeten respecteren. De meeste klimmers hebben de gevolgen van onvoorzichtigheid met de natuur wel al eens gezien. Houd je dus aan het “Leave no trace’ principe.

Denk klein

Beperk de grootte van je klimgroep. Deze geven zorgen niet alleen voor een groter wildernisgevoel maar zijn beter voor de omgeving waarin je klimt.

Klim en kampeer op duurzame plaatsen

Blijf op de trails waar deze aanwezig zijn. Dit zorgt ervoor dat de paden niet onnodig verwijden. Ook wanneer je een kampeerplaats zoekt is het beter een plaats te zoeken die al eerder is gebruikt als kampeerplaats. Vermijd ook om met te veel tenten op een plaats te staan.

Gebruik gasfornuis boven kampvuur

Een kampvuur mag dan wel een stuk gezelliger zijn dan een kampeergasfornuis maar is wel een is een stuk belastender voor de omgeving. Niet alleen heb je voor een kampvuur hout uit de wildernis nodig maar zorgt deze ook nog eens voor heel wat rook.

Afval

Wat je mee de berg opneemt kun je makkelijk terug meenemen ook. Gooi geen afval weg in het wild, ook niet als je het begraaft. Het is misschien niet de leukste of meest praktische oplossing maar neem je afval terug mee.

Respecteer de omgeving

‘Take nothing but pictures, leave nothing but footprints’. Laat alles achter zoals je het vond. Breek geen takken af voor je kampvuur. Laat ook nooit eten achter voor het wildlife dat zich in de omgeving bevindt. Dieren eten immers alles wat hen gegeven wordt maar dat is niet altijd goed voor hun gezondheid, heb dus ook respect voor de dieren die er leven.