Bergsport films die je gezien moet hebben

De bergsport is verslavend. Spijtig genoeg is het niet mogelijk om het hele jaar door je in de bergen te begeven. De dagen dat je thuis de dagen tot je volgende expeditie aftelt kan je dan beter doorbrengen met enkele van de beste bergsportfilms.

Cliffhanger (1993) – IMDb
Deze film met Sylvester Stallone in een echte heldenrol is een klassieker als het op bergsportfilms aankomt. In deze spannende blockbuster zit Stallone achter een slechterik en zoals in de meeste actiefilms komen er genoeg explosies en gevechtscenes aan te pas. En uiteraard heb je met de Rockies als setting genoeg om naar te verlangen.

K2 (1991) – IMDb
Deze film uit het begin van de jaren ’90 staat niet meteen bekend voor zijn indrukwekkende acteerwerk of originele verhaallijn maar toch is het een must voor bergsportliefhebbers om deze film te zien. Al is het maar voor de fantastische shots van de hogere regionen van de tweede hoogste berg ter wereld. Het verhaal gaat over twee Amerikaanse klimmers die een plek weten te veroveren in de expeditie van een miljonair. Het is lichtjes gebaseerd op het verhaal van Jim Wickwire en Louis Reichardt.

Touching the Void (2003) – IMDb
Touching the Void is een van de vele films die handelt over een tragedie in de bergen. Deze film is gebaseerd op het unieke reddingsverhaal van de klimmer Joe Simpson nadat hij een been brak in de Peruvaanse Andes. Bij het kijken van Touching the Void kan je niet anders dan meeleven met de hoofdrolspeler die een bijna onbegonnen situatie moet overwinnen. Geen enkel Hollywoodscenario kan zo goed zijn als dat van een waargebeurd verhaal.

North Face (2008) – IMDb
In een tijdperk waarin de meeste bergtoppen al waren bedwongen, bleef de beruchte Eiger nog onoverwonnen. De film vertelt het waargebeurde verhaal van twee Duitsers die van de Eiger North Face hun missie hebben gemaakt. Ze willen de eerste alpinisten zijn die dit ‘laatste probleem in de Alpen’ oplossen. Ze worden gevolgd door twee Oostenrijkse rivalen en wanneer een van hen een ongeluk krijgt beseffen ze allen dat ze terug zullen moeten afdalen.

Maar ook:

Everest (2015), Meru (2015), The climb (2002) & Vertical Limit (2000).

Welke films kijk jij graag op een druilerige winter dag?