Beleef de bergen optimaal tijdens een huttentocht

Met een huttentocht beleef je de bergen optimaal. Je trekt van hut naar hut, geniet van ongerepte natuur en gaat over ongebaande paden. ’s Avonds rust je uit in een gezellige, warme berghut, waar je dankzij een voedzame maaltijd weer helemaal aansterkt om de volgende dag er weer vol nieuwe energie op uit te trekken.

Huttentochten voor alle niveau’s

Welk niveau je ook hebt en hoe je gezelschap er ook uit ziet, met kinderen of niet, de huttentochten zijn er in verschillende niveau’s. Een goede basisconditie is een vereiste, je loopt immers de hele dag over bergachtig terrein, met een rugzak op. Verder is het fijn als je immuun bent voor hoogtevrees en de nodige elementaire bergwandelervaring hebt. En of je dan kortere etappes wilt lopen, of van een uitdaging houdt, een rustige groene tocht wilt of juist een ruige met steile hellingen, er zijn veel mogelijkheden. Speel het op safe en boek een kant-en-klare tocht bijvoorbeeld bij de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging, óf stel je tocht helemaal zelf samen.

Stel je eigen tocht samen

Vooral in de Alpen en de Pyreneeën zijn er veel berghutten, maar ook in andere bergenketens kun je terecht. Deze hutten kun je als het ware aan elkaar knopen, door de verbindingen tussen de hutten te bestuderen. Hiervoor heb je een topografische wandelkaart nodig, met informatie als hoogteverschillen, afstanden, terrein en moeilijkheidsgraad. Je moet dus wel de nodige kennis hebben, wil je zelf je huttentocht samenstellen. Ook moet je namelijk alle informatie controleren, bijvoorbeeld in wandelgidsen en op websites van de berghutten. Hier lees je over de verbindingen met omliggende hutten, en check je of jouw route wel mogelijk is. Het kan namelijk zijn dat bepaalde paden te riskant of te zwaar zijn.

Check, check, dubbelcheck

Websites van de hutten zijn te vinden via officiële sites van de alpenvereniging van het land. Is bepaalde informatie onduidelijk, bel dan naar de huttenwaard om er zeker van te zijn dat jouw planning mogelijk is. Ook voor het reserveren, is het aan te raden om te bellen. Soms heeft een huttenwaard namelijk geen internet boven in de berg. Naast het reserveren van de hutten, is het verstandig om weersverwachtingen te bekijken, door te zoeken op termen als ‘météo de montagne’ en ‘Bergwetter’. Op deze weersverwachtingen pas je je uitrusting aan. Als laatste doe je er goed aan om te checken of jouw verzekering helemaal dekkend is. Lees de kleine lettertjes, of sluit een aanvullende verzekering af voor avontuurlijke sporten.

Door: Dempsey Cappelle