Wat zijn de beste expedities voor een beginnende bergbeklimmer?

Net zoals bij het begin van de bergsport spreken de kilometers hoge bergtoppen nog steeds tot de verbeelding van heel wat mensen. Of het nu de drang naar de ruige natuur, de zin naar avontuur of de fysieke uitdaging is die hen roept. Niet zo zelden dromen ze al van de allerhoogste toppen in de Himalaya. Maar met welke expedities begin je nu het best?

Mont Blanc (4810m), Franse Alpen

Het kan raar klinken maar de hoogste berg van de Alpen is een prima eerste doelstelling als het op bergbeklimmen aankomt. De Mont Blanc is via de normale route technisch immers niet zo heel erg moeilijk en na een introductiecursus alpiene klimmen erg goed te doen. Vaak wordt de Mont Blanc voorafgegaan door een acclimatisatieklim op de Gran Paradiso, de hoogste berg van Italië.

Mount Rainier (4394m), Washington

Mount Rainier in de USA is een populaire beklimming. Heel wat beginnende klimmers huren dan ook een van de gidsen in om hen de basistechnieken van de bergsport aan te leren en hun meteen een eerste ervaring mee te geven door Mount Rainier te beklimmen. De lichte sneeuwslopen en de gletsjers die dienen te worden overbrugd zijn dan ook de perfecte leerschool voor wie ambitie heeft om moeilijkere toppen te bedwingen.

Kilimanjaro (5895m), Tanzania

De beklimming houdt niet veel meer in dan een trektocht doorheen verschillende klimaatzones en wordt dus vaak als niet meer dan een wandeling voorgesteld. Deels terecht, want het ontbreken van sneeuw betekent evenzeer dat er geen alpiene technieken aan te pas komen. Toch is de Kilimanjaro door zijn hoogte van net geen 6000 meter een ideale ervaring om de effecten van de ijle lucht op je lichaam te voelen.

Breithorn (4061m), Zwitserland

De Breithorn wordt wel eens de makkelijkste vierduizender van de Alpen genoemd. De grootste reden hiervoor is de kabellift naar de Klein Matterhorn die je tot op duizend meter van je eerste vierduizender brengt. Slechts drie uur klimmen wacht er je nog vooraleer je een uitzicht over de Matterhorn en het Monte Rosa massief hebt.

Door: Dempsey Cappelle