Wat is de Dead Zone?

Ieder gebied dat hoger ligt dan 8000m wordt vaak aangeduid als de dead zone, ook wel de zone des doods. Op die hoogte is de luchtdruk ongeveer 3x zo klein als op zeeniveau, wat betekent dat er dus ook maar 33% van de zuurstof aanwezig is in de lucht

Zuurstoftekort

Door het lage zuurstofgehalte in de lucht, daalt ook de zuurstofwaarde in het bloed. Normaal is de gehalte in het bloed ongeveer 99%. Op grote hoogtes kan deze waarde dalen richting 85%. Hoe hoger er geklommen wordt, hoe meer het zuurstofgehalte in het bloed daalt. Om hiermee om te gaan, gaan bergbeklimmers sneller ademhalen. Hierdoor zullen ze dus ook sneller vermoeid raken. Daardoor krijgen ze beoordelings- en reactieproblemen.

Temperatuur

Naast het gebrek aan zuurstof is ook de kou een probleem op grote hoogte. Het is zo koud op de top van de hoogste bergen dat alle lichaamsdelen die niet goed beschermd worden, bevriezen. Daarnaast geeft de kou ook nog eens problemen met valpartijen en gladheid. Natuurlijk is ook de wind gevaarlijk op de top van de hoogste bergen.