Wat is cordee lopen?

De kans dat een val in een gletsjerspleet dodelijk is, is aanwezig. Niet alleen kan de hoogte van de val dodelijk zijn, maar een gewond slachtoffer kan ook door onderkoeling overlijden als het niet snel genoeg bevrijd wordt. Daarom is het heel belangrijk om in cordee te lopen: er wordt een touw gebonden tussen de wandelaars.

Dynamisch klimtouw

Het touw voor cordee lopen moet dynamisch zijn. Een dynamisch klimtouw heeft een zeker rekvermogen, om zo de impact van een val te verminderen. Ook moet het touw het ‘dry’ eigenschap hebben, dat houdt in dat het touw minder water opneemt en het touw ook niet kan bevriezen. Zo blijft het touw in alle weersomstandigheden functioneel.

Dikte van het touw

Meestal wordt er tijdens gletsjertochten gebruik gemaakt van een dubbeltouw met een dikte van 8-9 mm met een lengte van 50 meter. Dit touw is licht, goed handelbaar en sterk genoeg om een val op te vangen. Een enkeltouw kan ook gebruikt worden, deze heeft een dikte van 10-11 mm. Dit touw is echter iets zwaarder, maar heeft als voordeel dat je door de dikte wat beter grip hebt.

In cordee lopen

Wanneer leden van de cordee over de gletsjer lopen, is het zeer belangrijk dat het touw gespannen is. Het hangt af van de condities van de gletsjer wat de afstand tussen de leden is. Bij veel sneeuw op de gletsjer is het belangrijk om een grotere afstand te creëren tussen de leden (15-20 meter), omdat je moet voorkomen dat meerdere cordee-leden op dezelfde sneeuwbrug staan. Bij weinig sneeuw is dit gevaar veel minder en is een korte afstand (3-5 meter) mogelijk, om de val zo snel mogelijk te kunnen stoppen.

Uitgelichte reis