Wat is abseilen?

Abseilen is kort gezegd het afdalen van een steile bergwand met behulp van een afhangend touw. Het woord abseilen komt van het Duitse woord Seil, dat touw betekent. Als activiteit kun je je voor de kick aan zo’n touw naar beneden laten zakken, maar abseilen kan ook juist praktisch zijn als omlopen geen optie is of te veel tijd kost. Bij een reddingsoperatie in de bergen kan het kostbare minuten schelen als iemand zich snel naar beneden kan laten zakken in plaats van een lange omweg te nemen om een persoon in nood te kunnen bereiken.

Er zijn twee manieren voor abseilen: de vaste abseil, waarbij je jezelf met je voeten tegen de bergwand kunt afzetten en de vrije abseil, waarbij je tijdens het afdalen vrij in de lucht hangt.

Tegenwoordig gaan bergsporters goed uitgerust op pad als ze van plan zijn te gaan abseilen. Een zekeringsapparaat (achtje, ATC, GriGri) maakt het mogelijk om veilig af te remmen. Vroeger moest men het afremmen zien te regelen door het touw op een speciale manier om je lichaam en been te wikkelen. Het is duidelijk dat het nu een stuk veiliger geworden is.

Uitgelichte reis