Wat doet de bergreddingsdienst als ik hulp nodig heb?
Iedere klimmer hoopt dat hij het nooit nodig heeft maar wie ooit al in een gebergte is geweest zal wel eens een reddingshelikopter hebben gespot in de lucht. Deze bergreddingsdienst zijn al vaak belangrijk geweest in het redden van het leven van bergsporters. Hoe gaat een reddingsactie in zijn werk?
Wat moet ik doen als ik hulp nodig heb?
Zit je in een benarde situatie? Je teamgenoten kunnen niets doen of je hebt niemand om je heen die je kan helpen? Dan is het noodzakelijk om de bergreddingsdienst te bellen. Dit kan je door het Europese noodnummer 112 te bellen die je doorverbindt met de bevoegde instanties. Wanneer je een noodgeval doorgeeft is het belangrijk je naam en exacte positie door te geven en uit te leggen om welk type noodgeval het gaat. Zo kan de reddingsdienst inschatten hoe ernstig de zaak is.
Wat doet de bergreddingsdienst?
Hun eerste taken zijn zoeken en redden, slachtoffers van een lawine te hulp schieten, eerste hulp bieden, voorkomen van ongevallen en bepaalde gebieden constant observeren in geval van een dringend noodgeval. In sommige nationale parken in Canada dien je na terugkomst je te melden bij de rangers. Als dit niet gebeurt zetten ze een zoektocht in. In de Alpen daarentegen vliegt er constant een patrouille rond per helikopter. In Frankrijk voert de Gendarmerie de Haute Montagne hun reddingsacties gratis uit. In de Zwitserse Alpen echter kan een reddingsoperatie tot enkele duizenden euros aan kosten oplopen voor het slachtoffer. Een reisverzekering die ongevallen in de bergen dekt is hierdoor altijd een must.
Wat te doen tijdens het wachten op de nooddienst?
Afhankelijk van de ernst van de situatie kan je eerste hulp toepassen op het slachtoffer. Zie je de helikopter in aantocht, wek dan de aandacht door met beide armen in de lucht te staan (Y- vorm, afkomstig van ‘Yes’). Wanneer een reddingshelikopter in je nabijheid is maar deze is niet voor jou bedoeld kan je hen dit duidelijk maken door een arm in de lucht te steken en de andere naar beneden (N-vorm, afkomstig van ‘No’).
Door: Dempsey Cappelle