Datum: 17-01-2018

Waarom beginnen met bergbeklimmen?

De bergsport is een gevaarlijke sport. Toch blijft de bergsport heel wat mensen aantrekken. Waarom riskeren mensen jaarlijks hun leven om een bergtop te bereiken of een steile wand te overwinnen door te gaan bergbeklimmen?

‘Omdat ze er zijn’

‘Omdat ze er zijn.’, is het bekende antwoord dat bergbeklimmer George Mallory ooit gaf op diezelfde vraag nadat hij in 1923 besliste een poging te wagen om als eerste de Everest te beklimmen. Ironisch genoeg zou hij een jaar later de hoogste berg als laatste rustplaats krijgen. Toch drukte het antwoord goed uit waarom iemand bergen zou gaan beklimmen. In de eerste plaats voor de kinderlijke eigenzinnigheid om iets te doen louter voor het plezier maar ook voor de uitdaging die je voorgeschoteld krijgt.

De uitdaging aangaan

Klimmen biedt een hele reeks fysieke en mentale uitdagingen die je moet aangaan in enkele van ’s werelds mooiste locaties. Die uitdagingen succesvol afronden geeft je dan ook een erg grote voldoening. Maar waar ligt de voldoening om een berg als Kilimanjaro te beklimmen waar duizenden mensen je al zijn voor geweest en waar de uitdaging ‘weg’ is? Het gaat dan ook niet om de voldoening om als eerste een berg of route te bedwingen maar om het verleggen van je eigen grenzen.

Je voelt je als een ontdekkingsreiziger

Maar naast het verleggen van je eigen fysieke grenzen en kunnen zijn er wel meer zaken die aantrekken in de bergsport. De bergen zijn indrukwekkende locaties op deze planeet en bieden vaak nog het gevoel van in de wilde natuur te zitten. Eens je dan ook de top van de berg hebt bereikt, kun je nog eens genieten van het indrukwekkende panorama op die prachtige natuur.

Persoonlijke groei

Bergbeklimmen scherpt niet alleen vaardigheden zoals werken in groep en problemen oplossen aan maar geeft je ook de mogelijkheid jezelf beter te leren kennen. Alpinisme kan je vergelijken met het echte leven waar je ook je doel moet bereiken.

Door: Dempsey Cappelle