Trainingsprogramma voor bergbeklimmen

Een bergbeklimming is een fysiek erg zware beproeving. Of het nu om een berg in de Alpen gaat of om een volledige expeditie in de Himalaya. Je kan dus maar beter goed voorbereid zijn.

Welke spieren train je het best?

Voor de meest technische gedeeltes van je beklimming heb je heel wat kracht in het bovenste gedeelte van je torso nodig. Niet alleen in de armen maar ook de schouders en buikspieren gezien je een erg zware rugzak met heel wat uitrusting zal meesleuren. Toch blijven de belangrijkste spieren om te trainen je beenspieren. Deze zullen je immers hogerop moeten helpen tijdens een alpiene tocht. Een aangepast trainingsschema is geen overbodige luxe wanneer je je wil wagen aan een beklimming.

Sprinten op heuvels

Zoek een heuvelachtig gebied waar je een steil stuk van 20 tot 50 procent vindt om naar boven te sprinten. De trappen in een voetbalstadion kunnen hier gerust ook voor dienen. Het steile stuk zorgt voor een grotere trainingsimpact op je beenspieren. Zo train je op die manier veel sneller dan op een vlak stuk.

Cardiotraining

Een ander belangrijk onderdeel van je trainingsschema is de cardiotraining. Dit is cruciaal voor succes gezien dit je basisconditie en kracht zal verhogen. Cardiotraining kan zowel lopen, fietsen, zwemmen en roeien. Cardio zal meerdere keren per week deel uitmaken van je training en kan tot 90 minuten duren per sessie.

Beklimmingen met gewicht

Het doel van je training is nog steeds bergen beklimmen. Geen betere manier om te trainen dan het beklimmen van bergen of bergachtige gebieden dus. Plan in het weekend stevige dagtochten waarbij je heel wat hoogtemeters maakt en het liefst nog een rugzak draagt. De rugzak kan je volproppen met je klimmateriaal zodat het gewicht overeenkomt met dat wat je op de berg zal moeten dragen.

Door: Dempsey Cappelle

Uitgelichte reis