Self-arrest: jezelf tegenhouden op een sneeuw- of ijshelling

Jezelf tegenhouden of ‘self-arrest’ is een bewegingsvorm die wordt toegepast in de bergsport, waarbij een bergsporter, die gevallen is en naar beneden glijdt over sneeuw of ijs, zichzelf probeert af te stoppen zonder dat hij daarbij toevlucht kan nemen tot een touw of ander vertragende systemen. Self-arrest kan uitgevoerd worden met behulp van een pickel in combinatie met klimschoenen, handen, voeten, knieën en ellebogen. Het gebruik van een pickel vergroot de kans om een vallende beweging op een sneeuwhelling, ijsveld of gletsjer effectief af te stoppen.

Waar moet je rekening mee houden?

In staat zijn jezelf af te stoppen hangt af van de volgende factoren:
1. De vaardigheid van de bergsporter
2. de hellingsgraad van de helling: hoe groter deze is , hoe moeilijker het zal zijn jezelf af te remmen tot het moment dat het simpelweg een onmogelijkheid wordt.
3. De hardheid van de helling: Hoe harder het oppervlakte, hoe moeilijker het wordt om de self-arrest techniek effectief toe te passen. En pickel kun je vrij eenvoudig in de sneeuw slaan, maar ijs wordt al een stuk moeilijker. Daarnaast bestaat ook nog de kans dat je een extreme harde plek raakt en je de controle over je pickel verliest.
4. De handelingssnelheid van de bergsporter: hoe langer hij zijn acties uitstelt, hoe sneller hij naar beneden zal glijden tot het punt dat geen enkele techniek hem meer kan helpen.

Hoe werkt het?

Een pickel of pikhouweel bestaat uit een steel die via een hamerkop een voorkant of houw heeft, en een achterkant of schoffel. Bij de self-arrest techniek heeft men de pickel stevig beet bij de hamerkop, waarna men probeert zich af te stoppen door de houw in sneeuw of ijs te slaan en dan met het lichaamsgewicht de druk van pickel op sneeuw of ijs te vergroten. Als de punt naar boven staat (negatieve inklaring) remt men wel af , maar niet echt veel, en de kans op effectief afremmen is , zeker op ijs, niet erg groot. Omgekeerd zal het inslaan met de punt omlaag ( positieve inklaring) een plotselinge remkracht teweeg brengen, die alles van een bergsporter zal vragen onder controle te houden. Deze laatste heeft echter wel de grootste kans op overleving.

Self-arrest of jezelf afremmen is een laatste toevlucht. Het is niet iets waar je bij voorbaat op moet vertrouwen, maar het is veel belangrijker er voor zorgen dat je de omstandigheden op het gebied van veiligheid creëert waarbij deze techniek niet nodig is. Maar het aanleren en oefenen van deze techniek is overigens een must voor elke verantwoordelijke bergsporter.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Naar een vrije vertaling van Wikipedia.

Uitgelichte reis