Nederlandse succesverhalen in de bergsport

Nederland komt amper boven het zeeniveau uit. Je zou dan ook niet verwachten dat er sterke, succesvolle alpinisten zijn. Maar niets is minder waar. Hier zijn enkele van Nederland’s beste bergbeklimmers en hun sterkste bergsport presentaties.

Ronald Naar

Deze reeds overleden Nederlander heeft de reputatie van de grootste avonturier te zijn afkomstig uit Nederland. Hoewel Nederland een van de laagste landen ter wereld is belette het hem niet om de toppen van de hoogste bergen na te streven. Hij begon zijn klimcarrière in de jaren 70 en hij beklom al vrij snel de hoogste toppen. Zo was hij op heel wat de eerste Nederlander, inclusief op de Seven Summits.

Wilco van Rooijen

Wilco van Rooijen is een iets modernere versie van het begrip ‘avonturier’. Een groot deel van zijn reputatie heeft hij de danken aan zijn beklimming van de K2 in 2008 waar een grote ramp zich voortrok. Niet alleen overleefde hij in uiterst moeilijke omstandigheden, maar hij beklom ook Mount Everest zonder zuurstof en behaalde heel wat van ’s werelds meest begeerde bergen.

Jan Carsten­szoon

jan Carstenszoon mag dan wel geen alpinist zijn, toch heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de bergsport. De zeventiende eeuwse Nederlandse ontdekkingsreiziger ontdekte tijdens een van zijn reizen rond Australië een berg zo hoog dat er zelfs sneeuw op lag. Een ontdekking die niet geloofd werd omdat er werd aangenomen dat er geen besneeuwde bergen konden zijn zo dicht bij de evenaar. Later bleek dat het ging om Carstenz Pyramid, een van de huidige Seven Summits.

Martijn Seuren

Hoewel dit verhaal geen happy end heeft mogen we wel stellen dat de queeste op zich een succes is in de bergsport. De Nederlander Martijn Seuren had zichzelf als doel gesteld om alle 82 pieken in de Alpen hoger dan 4000 meter te beklimmen. Helaas viel de Nederlander in een gletsjerspleet tijdens de laatste beklimming van zijn doel de: Grandes Jorasses (Mont Blanc massief).

Katja Staartjes

Staartjes is de eerste Nederlandse vrouw op de Everest. Ze heeft ook heel wat bergen in de Himalaya op haar cv staan.

Door: Dempsey Cappelle

Uitgelichte reis