Mogelijke oorzaken van ongelukken op een berg

Dat bergbeklimmen een gevaarlijke sport is hoeven we je vast niet te vertellen. Ieder jaar sterven er verschillende bergsportliefhebbers tijdens het beoefenen van hun favoriete sport. Hoe? Daar zijn meerdere oorzaken voor. Soms heeft de natuur zijn impact en soms is het te wijten aan een menselijke fout.

Geraakt door rots of ijs

Een berg mag dan wel erg stevig en massief zijn, dat wil niet zeggen dat er niet eens een rotsblok naar beneden komt. Veel technische bergen veroorzaken ongelukken wanneer een klimmer door een steen wordt geraakt en zo zijn evenwicht verliest. Gelukkig is er bij veel bergen wel bekend op welke tijdstippen steen- of ijsslag zich voordoet.

Lawines

Bergen vol sneeuw betekent ook lawines. Grote losliggende sneeuwmassa’s die ieder moment kunnen verschuiven zijn een harde realiteit in de bergen. Om te voorkomen dat je niet opgeschrikt wordt door een lawine kun je leren hoe een lawine ontstaat.

Falend materiaal

De kans dat je materiaal faalt is klein maar alles heeft zijn grens natuurlijk. Onderhoud je klimmateriaal goed en controleer altijd eerst de staat van je materiaal voor je een beklimming begint. Een touw dat schuurt over een stuk rots heeft zo zijn gevolgen.

Vertraging

Heel wat ongelukken in de bergen hebben een menselijke oorzaak. De verkeerde beslissing nemen kan fataal aflopen. Denk maar aan te laat op de top aankomen en als gevolg te laat je afdaling inzetten. Die stevige sneeuwbrug tijdens je klim naar boven kan al een heel stuk minder stevig zijn als de zon zijn werk doet.

Hoogteziekte

Hoe hoger, hoe ijler de lucht en dat heeft zo zijn gevolgen. Naarmate je hoger op de berg zit, heb je steeds minder zuurstof tot je beschikking.