Lawineveiligheid: Ken de gevaren
Naast alles wat je moet weten over lawineveiligheid, is kennis over sneeuw belangrijk: je moet weten wat bepaalde hellingen, temperaturen en sneeuwlagen doen met de samenstelling van sneeuw. Want hoe verleidelijk de prachtige sneeuwpoeder buiten de piste ook is, de gevaren zijn groot. Om deze reden doe je er goed aan om je tocht te plannen, op de hoogte te zijn van lokale weersvoorspellingen, lawineberichten, én om nee te durven zeggen. Een echte bergbeklimmer kent de gevaren en is goed voorbereid met de juiste uitrusting.
De lawinepieper
De lawinepieper vormt samen met een sonde en sneeuwschep, de lawine-drie-eenheid. Hiermee kun je skipartners bevrijden die zijn bedolven onder de sneeuw. De pieper is een apparaat dat radiogolven uitzendt en dat deze golven kan zoeken. Je kunt hiermee dus gevonden worden, maar je kunt hiermee ook slachtoffers lokaliseren.
Sonde en sneeuwschep
Zodra je een lawineslachtoffer hebt gelokaliseerd, kun je een sonde gebruiken om precies te bepalen op welke plek het slachtoffer ligt. Een sonde is een stok van carbon of aluminium die vaak, nadat hij is uitgeklapt, een lengte heeft van 2.4 meter. Deze sonde steek je in de sneeuw en op deze manier sondeer je in cirkels totdat je het slachtoffer hebt gevonden. Is de precieze plek gevonden, dan gebruik je de schep om het slachtoffer uit te graven.
Lawine-airbag
Als laatste doe je er goed aan om een lawine airbag bij je te hebben, die je als rugzak bij je draagt. Is er een lawine, dan trek je aan de hendel en blaast een luchtpatroon één of twee airbags op. Hierdoor heb je meer kans om op de lawine te drijven en niet bedolven te worden.
Voor alle genoemde uitrusting is hoe dan ook veel training vereist.
Doet zich een lawine voor, dan is er immers sprake van een levensbedreigende noodsituatie. Zorg dus dat je de apparaten en uitrusting voldoende beheerst, en vergroot hiermee de kans op een goede afloop: iemand binnen het kwartier bevrijden vanonder de lawine, nog voordat de hulpdiensten arriveren.