K2: dodelijke ramp van 2008

De K2 in Pakistan staat bekend als een van de dodelijkste bergen ter wereld. Ondanks het feit dat de K2 slechts de tweede hoogste berg is na Everest zijn er meer ongelukken op deze piramidevormige reus. Zo was onze landgenoot Wilco Van Rooijen in 2008 nog getuige van een seizoen dat dodelijke slachtoffers eiste.

Meer dan een lawine

Aanvankelijk werd verondersteld dat een sneeuwlawine aan de basis zou hebben gelegen van het verongelukken van heel wat klimmers. Volgens Van Rooijen zouden enkele touwen op een verkeerde plaats zijn bevestigd. Hierdoor waren heel wat klimmers genoodzaakt over een verraderlijke geul te klimmen. Diegenen die door gingen tot de top bereikten deze pas net voor de nacht viel, met als gevolg dat ze opnieuw de verraderlijke geul over moesten. Ditmaal in de duisternis. Een ijskolom sleurde een Noorse alpinist, enkele sherpa’s en begeleiders mee.

Niet de enige slachtoffers

Maar deze waren niet de enige slachtoffers die die nacht zouden vallen. Daarnaast bereikten enkele Koreanen, Nepalezen, pakistanen en klimmers vanuit Frankrijk en Ierland het kamp niet bij terugkomst. Goed voor een slachtoffertotaal van elf alpinisten. Dat jaar deed de K2 zijn reputatie opnieuw alle eer aan.

Wilco van Rooijen: K2 expedition 2008, Triumph & Tragedy

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

The Summit (2013) – 2008 K2 Disaster Documentary – (German Text/Spoken English & Subtitles)

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Uitgelichte reis