IJle lucht

Hoe hoger je in de bergen komt, hoe ijler de lucht. IJle lucht is lucht die minder zuurstof bevat dan lucht bijvoorbeeld op zeeniveau. Zo bevat de lucht op de Mount Everest, op een hoogte van 8850 meter, slechts één derde van de zuurstofdruk op zeeniveau.

Met elke hap lucht minder zuurstof

Het lichaam heeft een bepaald zuurstofgehalte nodig om te kunnen functioneren. Maar bij elke hap lucht die je hoog in de bergen inademt, krijgt je lichaam minder zuurstof dan gewoonlijk. Resultaat is dat je sneller buiten adem bent en last kunt krijgen van symptomen als hoofdpijn, duizeligheid en slapeloosheid.

Hoogteziekte

Deze symptomen staan ook bekend als hoogteziekte. Vaak is de oorzaak dat je te snel bent gestegen naar een hoogte van 2500 meter of hoger. Verblijf je op grote hoogte, dan kan deze aandoening zelfs levensbedreigend zijn. Ben je in de bergen, geef je lichaam dan rust en tijd om zich aan te passen.

Beter uithoudingsvermogen dankzij aanpassing lichaam

De symptomen verdwijnen na een poosje, want ons lichaam heeft de mogelijkheid om zich aan te passen. Het zuurstofgebrek stimuleert dankzij het beenmerg namelijk de aanmaak van rode bloedcellen en dit voel je na een periode van acht tot tien dagen. Omdat meer rode bloedcellen meer zuurstof vervoeren in het bloed, zal je uithoudingsvermogen verbeteren.