Hygiene tijdens expedities / huttentochten

Een expeditie in de bergen, langs verschillende berghutten of zelfs de nacht doorbrengend in een tent. Dat draagt allemaal bij tot een unieke ervaring, maar hoe zit dat met de hygiëne?

Toilet en douche

Berghutten hebben meestal wel sanitaire installaties, of dat nu het klassieke toilet is of een Frans toilet met enkel een gat in de grond. In de meeste gevallen zijn deze schoon maar uitzonderingen komen wel degelijk voor. Douches daarentegen zijn zelden beschikbaar. Op grote expedities is water schaarser en dan wil je het water niet ‘verspillen’ aan een warme douche. Wie tijdens eenvoudige tochten niet zonder een douche kan, kan altijd voor een draagbare outdoordouche kiezen.

Scheren of niet scheren?

Bergbeklimmers worden vaak afgeschetst als mannen met een stevige baard. Zijn ze te lui om hen te scheren of zit er een reden achter? Hoewel we vaak denken ‘Waarom zouden we moeite doen om die baard te scheren tijdens onze expeditie’ zijn er toch redenen om hem niet af te doen. De voornaamste reden is dat je geen schaars water wil verspillen door er scheerschuim in te doen. Daarnaast kan scheren, zeker met koud water, voor irritatie zorgen op de huid. Het koude weer in combinatie met kleine wondjes zijn zeker geen aanrader.

Basishygiëne

Je enkele dagen niet wassen of je gedurende enkele weken niet grondig wassen zou in principe niet leiden tot hygiënische problemen. Op het aparte geurtje natuurlijk. Maar vergeet niet dat je teamgenoten in dezelfde situatie zitten en je dus niets zullen verwijten. Een klein flesje desinfecterende zeep is wel een must tijdens je expedities. Aan een druppel van deze zeep heb je meer dan genoeg om je handen te ontsmetten na een sanitaire stop of na je beklimming. Zo geraakt er al zeker geen vuil of bacteriën in je eten.

Door: Dempsey Cappelle