Hoe verloopt een bergexpeditie?

De bergsport is een risicosport die tot de verbeelding spreekt van heel wat mensen. Steile sneeuwflanken bedwingen, in een tent een hevige sneeuwstorm meemaken of gewoon het indrukwekkende panorama wanneer je op het allerhoogste punt staat. Maar hoe kom je op die top? We kunnen een onderscheid maken tussen een berg beklimmen door middel van de alpine style of met een bergexpeditie.

Alpine style

Bergen zijn hoog. Erg hoog. Maar er is nog een groot verschil tussen een berg bedwingen die 4000 meter hoog is of een gigant hoger dan 8000 meter. Niet alleen qua fysieke inspanning maar ook de manier waarom verandert door de duur van een dergelijke beklimming. Zo vind je in de Alpen heel wat vierduizend meter pieken die makkelijk worden beklommen in één of twee dagen. Vaak houdt dit in dat je de dagen vooraf aan je beklimming je voldoende acclimatiseert door op grote hoogte te verblijven en je de dag voorafgegaan aan de uiteindelijke summit bid de nacht doorbrengt in een van de berghutten. Deze berghutten zijn erg handig omdat je op die manier slechts in een enkele keer de laatste 1000 meter kunt bedwingen en terug afdalen. Deze snelle manier van bergbeklimmen heet de alpine style omdat deze manier van klimmen is ontstaan in de Alpen.

Bergexpeditie

Wanneer we denken aan bergen waarbij een grote hoogte moet worden overwonnen zoals de Aconcagua in Argentinië of een 8000 meter piek in de Himalaya, dan kan je je wel inbeelden dat deze onmogelijk kunnen worden bedwongen in alpine style. De grote afstanden en hoogteverschillen zorgen ervoor dat een dergelijke beklimming dagen of soms weken duurt. Dergelijke expedities starten vaak met een trekking naar het basiskamp waar er voldoende tijd wordt doorgebracht om te acclimatiseren aan de hoogte. Eens aangepast aan de ijle lucht wordt er geklommen naar hogere hoogtekampen tot er uiteindelijk een summitbid mogelijk is om een poging te wagen om de top te bereiken. Het stijgen naar en hoogtekamp gebeurt meestal in twee fases: een carry naar het kamp en het uiteindelijke klimmen naar het kamp. Dit bevordert de acclimatisatie.

Uitgelichte reis