Hoe plan je een bergtocht het best?

Wanneer je als onervaren klimmer van plan bent een berg te beklimmen of een gevaarlijke bergtocht te maken doe je er het best aan om een ervaren berggids in te huren. Beschik je ondertussen over heel wat ervaring en wil je zelfstandig een bergtocht plannen, dan doe je dit het best ruime tijd op voorhand. Er komt heel wat logistiek kijken bij het plannen van een bergexpeditie.

Time je expeditie goed

Een eerste belangrijke gegeven wanneer je een expeditie plant is kiezen welke periode je begint met deze onderneming. Hou hierbij zeker rekening met het weer. De weerberichten van het jaar voordien in dezelfde periode controleren kan hierbij een grote hulp zijn. Zet ook je doelstellingen uit tegenover je groepsleden.

Boek je tickets en vraag vergunningen aan

Wanneer je je hebt vastgepind op een bepaalde periode kan je beginnen met het boeken van je vliegtickets, accommodatie boeken en eventuele vergunningen aan te vragen die je tijdens je expeditie nodig hebt.

Transport en dragers

Plan je een grote expeditie waarbij je een lange tijd in een basiskamp zal verblijven, dan heb je wellicht heel wat materiaal die je wil meenemen. Om alles in een keer naar het basiskamp te krijgen zal je wellicht steun van buitenaf nodig hebben. Boek het nodige transport of huur enkele dragers in die je kunnen helpen de grote hoeveelheid aan eten en materiaal naar het basiskamp te dragen.

Voedsel en materiaal

Bij een expeditie heb je soms een grote hoeveelheid aan materiaal en voedsel nodig. Maak een lijstje van alle gear die je nodig denkt te hebben tijdens je expeditie. Tenten, slaapzak, klimmateriaal, enz. Wat het voedsel betreft is het best om groepmenu’s op te stellen en het nodige voedsel uit te rekenen om niet voor verrassingen te komen te staan.

Stippel je route nauwkeurig uit

Een route uitstippelen en instuderen is cruciaal om goed voorbereid aan je expeditie te beginnen. Ben je van plan je op grotere hoogte te gaan begeven, hou dan rekening met het hoogteverschil en plan genoeg dagen om te acclimatiseren in.

Door: Dempsey Cappelle