Hoe bereid je je fysiek voor op een bergbeklimming?

Er zijn maar weinig sporten of activiteiten die op een fysiek niveau meer inspanning vragen dan het beklimmen van een berg. Bergop wandelen, moeilijke omstandigheden zoals de koude temperaturen, een zware rugzak op de schouders en niet te vergeten… de ijle lucht die alles nog een stuk zwaarder doet aanvoelen. Je hoeft niet eens aan een expeditie op een berg in de Himalaya deel te nemen om deze fysieke ongemakken te ondervinden. Een goede voorbereiding is dus de sleutel tot succes. Maar hoe bereid je je het best voor op een bergbeklimming?

Een bergexpeditie train je het best door… bergen te beklimmen

Het lijkt misschien vreemd maar de beste manier om je voor te bereiden op het beklimmen van een berg is door het beklimmen van een berg. Deze hoeft niet zo hoog te zijn uiteraard maar er zijn maar weinig fysieke inspanningen die hetzelfde aanvoelen als bergop wandelen. En dan nog liefst met een zware rugzak op je schouders. Op die manier worden je beenspieren getraind, met name je dijspieren, die cruciaal zijn bij het klimmen. Tochten ondernemen van een aantal uur is dus geen overbodige voorbereiding.

Fitness

Niet iedereen heeft bergen in de buurt waar hij kan gaan klimmen (ook ik niet) en dus moet er naar een alternatief worden gezocht. In de meeste fitnesscentra vind je toestellen die dezelfde beweging evenaren. Een stair master bijvoorbeeld is ideaal om je dijspieren te trainen. Daarnaast kun je tijdens het fitnessen ook je buikspieren trainen wat ervoor zorgt dat je minder last hebt van de zware rugzak tijdens het klimmen.

Wennen aan de hoogte

Wanneer je geen bergen in de buurt hebt of je hebt niet genoeg tijd om kort voordien nog de bergen in te trekken dan zit je nog met het probleem van acclimatisatie. Acclimatiseren aan de hoogte betekent evenveel als rode bloedcellen aanmaken wat bevorderend werkt voor je conditie. Het is een tactiek die vaak wordt gebruikt door wielrenners die een hoogtestage afwerken vlak voor een belangrijke ronde. Je kan op voorhand acclimatiseren door een verblijf te boeken in een hoogtekamer.

Door: Dempsey Cappelle