Het ontstaan van alpinisme: de eerste beklimming van Mont Blanc

Gedurende de middeleeuwen werden de bergen als iets gevaarlijks gezien. Of sommige culturen beschouwden ze als heilig gezien hun nabijheid bij de hemel. Het is dan ook vanzelfsprekend dat mensen van die periode de bergen liever meden. Het is pas vanaf de Verlichting dat de mensheid zijn grenzen begon te verleggen in de bergen en begon met alpinisme. Niet toevallig begon dit met de beklimming van de Mont Blanc.

Jacques Balmat en de doctor Michel Paccard

Hoewel bepaalde hoge pieken zoals Corno Grande in de Alpen al eerder werden beklommen begon de bergsport pas echt wanneer in 1786 de heren Jacques Balmat en Michel Paccard succesvol de Mont Blanc bedwongen. Het was de eerste keer dat de top van de hoogste berg in de Alpen werd gehaald na vele mislukte pogingen. Pogingen die werden aangemoedigd door de Zwitserse geleerde Horace-Bénédict de Saussure, die een beloning uit had gereikt aan de eerste die de Mont Blanc bedwongen.

Begin gouden tijdperk

De beklimming van de Mont Blanc in 1786 was de start van het gouden tijdperk wat de bergsport betreft. Voor het eerst werden er bergen beklommen voor de sport. Het voordien onbekende Chamonix werd dé stad van het alpisme en het duurde niet lang vooraleer de Grossglockner in 1800, de Jungfrau in 1811 en de Breithorn in 1813 werden beklommen.

Het begin van de bergsport

Als we het hebben over bergbeklimmen als een sport, dan moeten we echter nog enkele decennia geduld hebben. Pas halfweg de negentiende eeuw trokken Britten naar de bergen om er pieken te beklimmen voor het plezier. Voordien waren het enkel wetenschappers die bergtoppen bedwongen. De oprichting van de Alpine Club speelde een grote rol in het ontstaan van de sport. Hun leden kwamen vooral uit de hogere middenklasse, een relatief nieuwe sociale klasse die redelijk groot was. Hun drang om zich te onderscheiden van de lagere klasse, maar ook van de hogere, deed hen richten op de Alpen. Bergen beklimmen zorgde dus voor een beter sociaal statuut. Pas veel later werden persoonlijke redenen veel belangrijker en doorslaggevender.

Door: Dempsey Cappelle