Heb ik als beginnende klimmer een berggids nodig?

Bergbeklimmen is een gevaarlijke maar ook een dure sport. De hoge materiaalkosten zijn een investering voor iedere bergsporter en dan ben je nog niet eens begonnen. De kosten die worden aangerekend voor een berggids zorgt er soms voor dat beginnende klimmers zichzelf dan ook de vraag stellen of een berggids wel nodig is?

Kennis van de Berg

Wat de bergen zo fantastisch maakt is dat ze voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Met uitzondering van enkele van de hoogste bergen waar je een vergunning moet kopen om toegang te krijgen tot de hogere gedeeltes, kun je overal en iedere berg gaan klimmen die je maar wil. Waarom dan veel geld uitgeven aan een gids kun je je afvragen. Bergen zijn gevaarlijk terrein en hoewel een beklimming er vanuit de vallei vaak eenvoudig uitziet zijn er heel wat verborgen gevaren. Zo kan het weer plots omslaan of kan een diepe gletsjerspleet verborgen liggen onder een sneeuwbrug, loerend op die klimmer die erdoor zakt. Een gediplomeerde berggids is vaak gespecialiseerd in bepaalde bergen en kent dus vaak de specifieke gevaren van de beklimming. Waar liggen de verborgen gletsjerspleten of wat is de meest veilige route zijn maar enkele van de zaken waartoe de kennis van de berggids zijn geld meer dan waard is.

Ervaring

Als beginnende klimmer mag je misschien al heel wat technische kennis hebben, toch mis je nog één iets: ervaring. De ervaring van een gediplomeerde berggids heeft niet alleen voordeel bij het vermijden van de gevaren van een bepaalde beklimming, hij kan je ook helpen enkele technieken aan te leren of zijn ervaring met je te delen. Niet in het minst kan dit zijn om bepaalde beslissingen te nemen over wanneer terug te keren terwijl de beginnende klimmer liever zijn kans waagt en zijn veiligheid in het gedrang brengt.

Veiligheid

Sowieso is het noodzakelijk dat je met twee of liefst zelfs drie klimmers bent om een berg te beklimmen. Elkaar zekeren en in cordee lopen zijn immers maar enkele van de veiligheidsmaatregelen die je niet mag vergeten.

Door: Dempsey Cappelle