Doelstellingen die alpinisten zich durven te stellen

Een berg beklimmen is een persoonlijke uitdaging. Mens vs natuur. Maar doorheen de jaren heeft de alpinist enkele doelstellingen gezet. Doelstellingen die ondertussen zo vanzelfsprekend zijn geworden dat haast iedere bergbeklimmer wel een van deze queesten als levensdoel heeft geplaatst.

De Seven Summits

Deze doelstelling is wellicht de populairste van allemaal. Zeker sinds 1985 wanneer de rijke Amerikaanse zakenman Dick Bass als eerste hierin slaagde. De hoogste top van ieder van de zeven continenten bereiken, inclusief Antarctica. Veel mooier kan het niet worden en het is dan ook logisch dat dit een erg populair doel is bij klimmers. Dat er tussen de zeven bergen ook eenvoudige beklimmingen zitten zoals Kilimanjaro, Kosciuzko en Elbrus doet veel mensen al snel dromen van een succesvolle queeste.

De Second Seven Summits

Ironisch genoeg is de reeks van de Seven Second Summits een heel stuk moeilijker en technischer. Hierbij worden de tweede hoogste bergen van ieder continent bedwongen. Gezien K2 als moeilijker en gevaarlijker wordt beschouwd dan Everest, Mount Kenya technischer dan de walk-up van de Kilimanjaro en Mount Tyree een stuk zwaarder dan het Vinson massief in Antarctica, is deze uitdaging een heel stuk moeilijker te bereiken.

8000’ers

Voor wie het net iets steviger mag is er de ultieme uitdaging: het beklimmen van de veertien hoogste bergen. Allen hoger dan 8000 meter. Deze uitdaging vereist een flinke dosis ervaring in het bergbeklimmen, geen schrik om te sterven en vooral… een flinke pak geld. Een expeditie in de Himalaya kost immers al snel enkele tienduizenden euro.

De Munros

Wie nog naar Schotland is gereisd zal er ongetwijfeld iets over gehoord hebben. De Schotse Munros zijn alle bergen in de Highlands die hoger reiken dan 3000 voet, omgerekend zo’n 914 meter. Hoewel de hoogte je niet zal doen afschrikken moet er bij verteld worden dat er ook hier erg technische beklimmingen tussen zitten. Toch ligt de echte uitdaging in het aantal. Er zijn namelijk 282 Munros.

Fourteeners

De Colorado Fourteeners zijn erg populair in de VS. Hierbij wordt iedere berg boven de 14000 voet beklommen.

Door: Dempsey Cappelle

Uitgelichte reis