De voeding van alpinisten tijdens het klimmen of een expeditie

Er zijn maar weinig fysieke inspanningen die zwaarder zijn dan het beklimmen van een berg. Dat de voorbereiding op een dergelijke bergexpeditie heel veel training vraagt is iets wat je het kleinste kind niet eens moet vertellen. Maar dat naast de zware fysieke voorbereiding vaak ook de voeding voor en tijdens de expeditie een erg belangrijke rol speelt is een minder gekende wetenschap. Wat staat zoal op dit hoogstaande menu?

Gewichtsverlies opvangen

Klimmers die voor enkele weken tot enkele maanden op hogere hoogte verblijven zullen aak heel wat gewicht verliezen. Het verliezen van spiermassa en lichaamswater, een groter energieverbruik en een lager consumptiegehalte om dat op te vangen zijn hier de grote oorzaak van. Een van de mogelijkheden om dit gewichtsverlies te beperken is de consumptie van het aantal calorieën op te drijven. Als klimmers evenveel calorieën naar binnen zouden werken als ze verbruiken, dan zou het lichaam geen spieren beginnen afbreken om aan energie te geraken en zou er dus geen gewichtsverlies ontstaan. Het gebrek aan eetlust op extreme hoogtes zorgt er echter voor dat dit niet zo eenvoudig is. Deze laatste zorgt er dan ook voor dat alpinisten vaak vaste voeding inruilen voor vloeibare varianten.

Isotonische drank

Zorgen dat je altijd voldoende gehydrateerd bent is een belangrijke vereiste om geen gewichtsverlies te lijden. Alcohol is hier dus uit den boze gezien dit net het tegenovergestelde effect heeft. Veel water meesleuren is dus geen overbodige luxe wanneer je gaat bergbeklimmen. En hoewel water altijd een goede keuze is, is het drinken van isotonische dranken nog beter.

Suikerrijke voeding

Meer calorieën naar binnen werken is de boodschap wanneer je deelneemt aan een expeditie. Een koolhydratenrijk dieet speelt hierbij een erg grote rol. Pasta, rijst en bruin brood kunnen hierin een vaste waarde zijn. De rest kun je makkelijk aanvullen met suikerrijke voeding. Deze zie je tijdens de sport vaak terug in gels, repen zoals Mars of Snickers en gevriesdroogde klimvoeding. Erg belangrijk is dat je je maaltijden voordien uitprobeert en goed voorziet van smaak om de afname van eetlust tegen te gaan.

Door: Dempsey Cappelle