De Sherpa’s op Mount Everest

Wanneer we aan het woord sherpa denken, denken we aan de vriendelijke, zware lastendragende Nepalese klimmers die ieder jaar honderden westerlingen naar de top van ’s werelds hoogste berg helpen. Weinigen weten dat dit gaat om een speciaal volk wat helaas al decennia lang niet het respect krijgt wat het verdient.

De bekendste sherpa: Tenzing Norgay

De bekendste sherpa aller tijden is wellicht Tenzing Norgay, de man die sir Edmund Hillary als eerste persoon ooit naar de top van Mount Everest hielp. Nooit heeft ook maar één iemand beweert dat Tenzing Norgay wel eens de allereerste kon geweest zijn. De man zelf evenmin. Het typeert de persoonlijkheid van een sherpa. Geen kwaad woord heeft hij ooit gerept over die expeditie die de berggeschiedenis inging. Ook niet wanneer zijn expeditieleden met de allergrootste bekroningen gingen lopen terwijl de sherpa het slechts met een eervolle vermelding moest stellen. En ineens typeert het de houding van de westerlingen tegenover de sherpa’s evenzeer.

2013: Ruzies tussen sherpas en westerlingen

Iedere jaar in de maand mei staan de kranten bol van de lovende artikels over westerlingen die met succes de Everest hebben beklommen. Ze worden geroemd om hun fysieke capaciteiten, hun doorzettingsvermogen en hun gebrek aan angst voor de dood. Geen woord wordt gerept over de echte helden van de prestaties. De mannen die ervoor zorgen dat iedere westerling slechts twee keer de beruchte Khumbu Icefall moeten overbruggen. De hun leven riskerende klimmers die maar liefst dertig keer die ijzige muizenval in moeten waarbij het noodlot ieder moment kan toeslaan. Allemaal om de westerling op een veilige manier boven te krijgen. In 2013 escaleerde dit gebrek aan respect tot een eerste fikse ruzie tussen sherpa en westerling nadat een ‘client’ een scheldwoord had geroepen naar een sherpa. Heel wat gevechten en geroep later moesten enkele cliënten uit noodzaak het basiskamp verlaten.

2014 & 2015: Staking op de hoogste werkplaats ter wereld

In 2014 en 2015 leidden twee rampen waarbij in totaal 26 sherpa’s het leven lieten een staking in op de Everest. De sherpa’s waren de lage lonen het gebrek aan uitkering van begrafeniskosten als een van hen komt te overlijden beu. Zeker gezien ze als enige de grote risico’s pakken terwijl de westerse expeditieleiders en hun eigen regering met het geld gaat lopen. Hun eisen werden ingewilligd en het werd alsnog een kleine overwinning voor de hardwerkende sherpa.

Door: Dempsey Cappelle

Uitgelichte reis