De gevaren van de bergsport

De bergsport is een relatief veilige sport. Terwijl er toch vaak geroepen wordt dat het een levensgevaarlijke sport is. Vaak komt dat door de gevallen dat er iets gebeurd dan ook groots wordt uitgemeten in het nieuws. Helaas vallen er ieder jaar inderdaad ook wel ervaren en onervaren klimmers het leven tijdens het beoefenen van hun passie. Maar waar liggen nu precies die grote risico’s in de bergsport?

Weer

Het weer speelt een grote factor tijdens een bergbeklimming. Vaak start je je summit bid ’s nachts al en dat is niet enkel omdat de sneeuwcondities dan het best zijn. In heel wat gebergtes, zoals de Alpen of de Himalaya vinden er stormen plaats in de namiddag. Tijdens hun jacht naar die felbegeerde top maken klimmers vaak de verkeerde beslissing door te laat terug te keren ‘omdat ze er toch zo dicht bij waren’. In een dergelijke storm terechtkomen is dan ook een mogelijke doodsoorzaak.

Valpartijen

Het zal je niet verbazen dat een valpartij een vaak voorkomende reden is waarom een bergbeklimmer de berg als zijn laatste rustplaats heeft. Van een simpele slippartij tot een val in een crevasse (gletsjerspleet). Zo kan een simpele rotsblok die naar beneden komt of een lawine je einde betekenen. Maar verdwaald lopen in slechte weersomstandigheden en zo gewoon van een klif aflopen is evenzeer een van de oorzaken waarop bergsportliefhebbers aan hun einde komen. Valt daar niets tegen te doen vraag je je af? Toch wel. Zo wordt een groep alpinisten vaak aan elkaar vastgemaakt zodat een simpele val van een cordeepartner opgevangen wordt door zijn teamgenoten. Ook een val in een gletsjerspleet kan op die manier door middel van de crevasse rescue techniek tot een goed einde komen.

Hoogteziekte

Verkeerde beslissingen maken, concentratieverlies wat leidt tot een val,… allen kunnen ze verweten worden door de vermoeidheid. Maar dat is niet de enige oorzaak. De grootste doodsoorzaak wanneer het gaat om grote bergexpedities is het krijgen van hoogteziekte. Hoogteziekte wordt veroorzaakt door het zuurstoftekort en het niet aangepast zijn aan de ijle lucht. Een barstende hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid zijn maar enkele symptomen hiervan. Deze negeren kan leiden tot ergere scenario’s zoals hersenoedeem of longoedeem waarbij er vocht terechtkomt in de longen. Deze aandoeningen leiden tot de dood wanneer er niet ingegrepen wordt.

Door: Dempsey Cappelle

Uitgelichte reis