De gevaarlijkste bergen om te beklimmen
Bergbeklimmen is een gevaarlijke sport. De voortdurende blootstelling aan de hoogte, gletsjerspleten en vijandige weersomstandigheden zorgen dan ook ieder jaar voor dodelijke slachtoffers.
De Eiger (3970m)
De Eiger is wellicht een van de beruchtste beklimmingen in de geschiedenis van de bergsport. De Nordwand wordt ook wel eens de Mordwand genoemd en die benaming geeft goed weer hoe gevaarlijk deze noordelijke route wel niet is. De Eiger mag dan wel slechts 3970 meter hoog zijn, de beklimming langs de noordelijke zijde betekent een technisch moeilijke klim langs de haast verticale muur waarbij het vele ijs en vallende rotsblokken een groot risico zijn.
Annapurna (8091m)
Geen berg die een hoger gemiddelde heeft wat het aantal dodelijke slachtoffers betreft. Maar liefst een op de drie klimmers die succesvol de top bereikt kan het niet meer navertellen. De klim langs de zuidelijke zijde van de 8091 meter hoge berg wordt tot de moeilijkste gerekend ter wereld. In 2014 verloren maar liefst 39 klimmers nog het leven na een lawine.
K2 (8611m)
Everest mag dan misschien de hoogste berg ter wereld zijn, toch is het K2 die met de reputatie van dodelijke berg gaat lopen. De tweede hoogste berg ter wereld, gelegen in Pakistan, vereist een erg technische klim om deze op je palmares te plaatsen. Het is na de Annapurna de dodelijkste berg boven de 8000 meter. Maar liefst een klimmer op vier overleeft het niet. Maar in tegenstelling tot Annapurna werd deze piek nog nooit in de winter beklommen. De extreme stormen die dagen kunnen duren kosten hier de meeste levens.
Kangchenjunga (8586m)
Bergen als de Mont Blanc, de Matterhorn en zelfs Everest zijn ieder jaar de doodsoorzaak van heel wat klimmers. Niet dat de beklimming zo moeilijk is maar ze tellen een groter aantal aan bergsporters. Kangchenjunga mag dan niet zo erg populair zijn bij de gemiddelde bergsporter, met een dodelijk percentage van 22% behoort deze reus tot de gevaarlijkste beklimmingen ter wereld. You’ve been warned.