De gevaarlijke evolutie van de bergsport
De bergsport is al altijd een race geweest waarbij persoonlijke doelen gepaard gaan met faam. Halfweg de twintigste eeuw was er de strijd tussen verschillende landen om als eerste de Everest te bedwingen. Een eer die uiteindelijk te beurt kwam aan een Britse expeditie geleid door de Nieuw-Zeelander Sir Edmund Hillary en Tenzing Norgay. Dertig jaar later ontstond een race om als eerste de Seven Summits te beklimmen, nipt gewonnen door zakenman Dick Bass. En ook nadien gingen alpinisten op zoek naar de eer om als eerste alle veertien de 8000 meter pieken te bedwingen. Een doel dat ondertussen ook al is bereikt. Maar nu alle bergen ondertussen zijn bedwongen, raken de doelen op?
Nieuwe routes
De meeste bergen mogen dan ondertussen al bedwongen zijn, toch rest er klimmers nog heel wat nieuwe doelen. Namelijk de manier waarop een berg bedwongen wordt. Bij hun zoektocht naar nieuwe, moeilijkere uitdagingen worden nieuwe routes verkend die technischer zijn dan de pioniersroute. Zo worden er tot op vandaag nog nieuwe routes geopend die heel wat perspectieven bieden voor alpinisten.
Records
De drang naar nieuwe doelen is een obsessie voor veel klimmers. Een obsessie die niet beperkt blijft tot het verkennen van meer technische en gevaarlijkere routes. Nu we in een wereld leven waarin het onmogelijk is geworden om pionier te zijn in een bepaald gebied of zoals in deze situatie, een bepaalde berg, gaat de bergsport op zoek naar nieuwe uitdagingen: het zetten van records. Denk maar aan de dertienjarige Amerikaan Jordan Romero die als jongste persoon ooit Everest en de Seven Summits bedwong, een risicovolle onderneming. Maar voor de 99% die niet meer de jongste kan worden of niet lang genoeg kan wachten om de oudste te worden zijn er andere uitdagingen nodig. Hun gading vinden ze bij nieuwe trends als speedclimbing of soloclimbing. Hierbij gaan klimmers alleen op pad, met of zonder beveiliging, om nieuwe routes te ontdekken. Alle regels omtrent veiligheid aan hun klimschoen lappend. Of tarten ze de wetten van de natuur en minimaliseren ze acclimatisatie om zo in een recordtijd de bergtop te bereiken.