De beste uitvalbasissen om te gaan bergbeklimmen

Niets zo zalig om na een lange vermoeiende bergexpeditie terug op krachten te komen in de dichtstbijgelegen stad. De beroemdste bergketens hebben dan ook allemaal een stad in de buurt waar bergsporters naar toe trekken vooraleer hun expeditie te trekken. Deze uitvalbasissen zijn ook rijk gevuld met bergsport winkels, maar shop jij liever voor vertrek vast je gear bij elkaar, bekijk dan ons ruime assortiment Bergsportartikelen.

Hier zijn alvast enkele van de meest populaire outdoorsteden om vanuit te gaan bergbeklimmen.

Chamonix, Frankrijk

Geen bergbeklimmer die nog niet in Chamonix is geweest. De stad in de Franse vallei is dan ook de perfect uitvalbasis om te starten met een beklimming van de Mont Blanc. Daarnaast is dit gedeelte van de Franse Alpen erg geliefd onder de klimmers omwille van de vele beklimmingen voor ieder niveau.

Zermatt, Zwitserland

Tweehonderd kilometer verderop, gelegen in de Zwitserse Alpen nabij de Italiaanse grens vind je het chiquere Zermatt. Hoewel deze stad vaak heel wat iets vermogendere toeristen aantrekt is de Zwitserse stad vooral een perfecte locatie voor wie zich wil wagen aan bergen zoals de de Breithorn, de Weisshorn, de Dom, de Matterhorn of een van de vele pieken van het Monte Rosa massief. Met zoveel keuze is het haast onmogelijk om nooit in Zermatt aan te komen.

Mendoza, Argentinië

Mendoza straalt dan misschien niet het typische bergdorpssfeertje uit zoals Chamonix of Zermatt dat doen, toch is het een erg populaire bestemming voor bergsporters. De derde grootste stad van Argentinië is gelegen nabij het Andesgebergte en de hoogste berg van Zuid-Amerika: de Aconcagua. Van hieruit zijn heel wat hoge pieken van het Zuid-Amerikaanse gebergte makkelijk bereikbaar.

Boulder, Colorado

Met zo’n naam is het al erg moeilijk om geen bergsporters aan te trekken. Deze stad ligt op 45 kilometer van Denver en grenst aan de beroemde Rocky Mountains. Een ideale uitvalbasis dus voor wie het gemunt heeft op een van de 53 Colorado ‘fourteeners, een erg populaire doelstelling in de streek.

Kathmandu, Nepal

Wie zich waagt aan het, letterlijk te nemen, grotere werk zal ooit in zijn leven wel verblijven in Kathmandu. De Nepalese hoofdstad is ieder jaar de bestemming van duizenden alpinisten die een van de indrukwekkende 8000 meter pieken als volgende avontuur hebben vastgepind.

Door: Dempsey Cappelle