Outdoor EHBO: wat heb je aan een EHBO diploma?

Als buitensporter heb je de beste verhalen op de gemiddelde verjaardag. Waar het hoogtepunt voor de rest van het gezelschap het ritje naar de dierenarts is, kun jij vertellen over bergen, geweldige ontmoetingen of over écht slecht weer.

Een open deur: berg- en buitensport is niet zonder gevaar. Naast alle voorbereiding volgen sommige sporters een EHBO cursus of kopen een mooie first-aid-kit. Maar heb je daar wat aan? Bauke Jonkmans van Ehbocollege.nl is expert op het gebied van outdoor EHBO en geeft een paar tips.

Wanneer is er professionele hulp?

In Nederland is er snel hulp, door ambulances of omstanders. Maar ‘outdoor’ zijn ambulances schaarser, trager. Daarnaast: reanimatie is goed, maar wat daarna? Ga je met een groter gezelschap? Bespreek het worst-case-scenario dan eens: wanneer wel en niet reanimeren. Ga je naar een bestemming die verder van de bewoonde wereld ligt? Dan duurt professionele hulp langer. Train je vaardigheden en denk eventueel aan een noodradiobaken.

Outdoor EHBO: improviseren is een vak!

Outdooruitdagingen draaien om kilo’s. Zo min mogelijk wel te verstaan. Je wil niks onnodig met je meeslepen. Daar zit een moeilijkheid met EHBO. Het duurt langer voordat er hulp is, dus je moet meer doen, met minder spullen. Improviseren dus. Soms is dat niet ingewikkeld. Een schoon stuk textiel kan een uitstekende wondbedekker zijn. Maar een tourniquet bouw je met nadruk niet van een paar takken en touw, dat kan ernstige gevolgen hebben. Besteed aandacht (en geld) aan de spullen die je wél meeneemt en volg een training om te leren hoe je ze gebruikt.

Treat first what kills first

Dat is het motto in de reguliere EHBO. Zo leren hulpverleners eerst de luchtweg vrij te maken en dan ademhaling te controleren. Dat is het begin van het ABCDE protocol in afwachting van professionele hulp. Hulpverlenen bij Outdoor EHBO is net anders, daar begin je te zoeken naar grote bloedingen. Pas als je weet dat die er niet zijn ga je verder met luchtweg en ademhaling. Die volgorde is anders omdat in het ‘wild’ bloed niet snel aan te vullen is.

Voorbereiden? Cursus Outdoor EHBO

In de cursus Outdoor EHBO wordt je in 2 intensieve dagen voorbereid op EHBO in verschillende omgevingen met veel praktijkoefeningen. Meer info? Kijk eens op Ehbocollege voor de agenda. De eerstvolgende cursus is in juni 2018.

Ingestuurd door: Ehbocollege

Uitgelichte reis