Ik ga op reis en neem mee… Duct-tape om EHBO mee te verlenen

Als actieve buitensporter weet je dat elke gram deel uitmaakt van de kilo’s die je meesleept op reis. Lean and mean is dan ook het devies. Maar hoe zit het dan met de kilo’s pleisters, verbandjes, pillenkermis en andere EHBO parafernalia?

Traumazwachtel

Drie dingen mogen niet ontbreken en kunnen veel onnodig gesjouw voorkomen. Allereerst een traumazwachtel. Een onmisbaar hulpmiddel. Je kunt het gebruiken voor ernstige bloedingen, als mitella, maar ook als ‘normaal’ verband. Met wat handigheid kun je een traumazwachtel op jezelf aanleggen.

Thermodeken

Een thermodeken is een aluminiumdeken van nog geen centimeter dik en 10 centimeter lang. Je vouwt het tot levensgrootte uit. Je gebruikt het bij onderkoeling, maar kunt er met wat improvisatie ook een shelter mee bouwen.

Tape

Tot slot tape. Sporttape heeft de voorkeur, maar ook hier is improvisatie de sleutel. Sporttape kun je gebruiken om blaren te bedekken, een spalk mee te bevestigen, als kleefpleister bij verband… en gewoon als sporttape. Ook een gat in je rugzak maak je keurig dicht met sporttape en waterdicht met vaseline of schoenvet.

Cursus Outdoor EHBO

Improviseren moet je leren. Dat rijmt heerlijk en leert net zo fijn. Er zijn speciale cursussen die ingaan op EHBO bij buitensport. Je leert in twee intensieve dagen eerste hulp te verlenen in barre omstandigheden, met beperkte middelen en ook als de hulp nog even op zich laat wachten. 8 en 9 juni in Soest en ook zonder EHBO diploma te volgen.