Fiets naar grote hoogtes in eigen land: 3x heuvelachtige fietsroutes

Ben je een bergsporter in hart en nieren en zoek je naar dat ultieme berggevoel, maar dan een keer dicht bij huis? Het is immers niet altijd mogelijk om naar het buitenland te gaan. Vind het in eigen land! Ons kikkerlandje, bekend om zijn vlakke landschappen, heeft verrassend genoeg routes die je het echte berggevoel laten beleven. Ideaal voor de avontuurlijke fietsers onder ons. Geen verre reizen meer, maar uitdagende hoogtes om de hoek. Pak je fiets, zet je helm maar op en ontdek wat Nederland aan bergen te bieden heeft.

De Utrechtse Heuvelrug

Op naar de mystieke Utrechtse Heuvelrug. Begin je avontuur bij Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en doorkruis de dichte wouden, uitgestrekte heidevelden en prachtige landgoederen. De Amerongse Berg (69 meter boven NAP) en de Grebbeberg (52 meter boven NAP) zullen je benen op de proef stellen, maar de beloning van de majestueuze vergezichten maakt het allemaal de moeite waard.

Limburgse Heuvels

Een echte uitdaging wacht in de Limburgse Heuvels. Begin in Valkenburg en overwin beroemde klimmen zoals de Cauberg (134 meter boven NAP) en de Eyserbosweg (175 meter boven NAP). De kronkelende wegen en pittoreske dorpjes laten je haast het klimwerk vergeten. En ja, trakteer jezelf onderweg op een Limburgse vlaai en een lokaal gebrouwen biertje.

Veluwe Zoom

Nationaal Park Veluwezoom is een absolute must voor bergliefhebbers. Vanaf Rheden leidt de route je door beboste heuvels en zandvlaktes. De Posbank (90 meter boven NAP) biedt een ongeëvenaard uitzicht als beloning voor je inspanningen.

Voorbereiding is essentieel: veiligheid eerst!

Ervaren sporters behoeven natuurlijk geen uitleg over wat het betekend om een trip in de bergen voor te bereiden. De ‘bergen’ in Nederland zijn niet hetzelfde als in het buitenland, maar vergis je zeker niet in de intensiteit van onze routes. Bereid je goed voor voordat je deze bergachtige uitdagingen aangaat, ook al gaat het om Nederlandse heuvels.

  • Draag altijd een helm, zeker als je op een snelle e-bike stapt. Zelfs voor de getrainde fietser zit een ongeluk in een klein hoekje. Overweeg een speed pedelec helm.
  • Denk aan comfortabele kleding aangepast aan het weer.
  • Neem voldoende water en snacks mee om je energie op peil te houden tijdens de rit.
  • Een kaart of GPS is altijd handig voor de zekerheid, zodat je niet verdwaalt in het uitgestrekte en, het voor jou, onbekende landschap.

Vind het berggevoel dichtbij

Klaar voor je volgende avontuur? Ervaar weer de kick van uitdagende hellingen en geniet van de panoramische uitzichten die ons land je te bieden heeft. Terwijl je langs schilderachtige dorpjes en prachtige natuurlijke landschappen fietst, zul je jezelf soms verbazen over de schoonheid die ons eigen land te bieden heeft. Dus, vergeet de Pyreneeën en de Alpen voor deze keer en geef de ‘bergen’ in Nederland een kans voor je volgende trip!