Bergwandelen op barefoot schoenen? Dit zijn de voordelen

De meeste bergwandelaars dragen stevige, stabiele bergschoenen die tegen een stootje kunnen. Maar wist je dat er een steeds groter wordende groep wandelaars actief is, die op minimalistische schoenen – ook wel barefoot schoenen genoemd – wandelt? Dit zijn alles behalve stevige schoenen, die de natuurlijke beweging van je voet ondersteunt.

Wat zijn barefoot schoenen?

Barefoot schoenen zijn bedoeld om de natuurlijke beweging en structuur van je voeten te verbeteren. De kenmerken zijn:

  • Dunne flexibele zool
  • Weinig demping
  • Lichtgewicht
  • Brede neus met veel ruimte voor tenen

Ondanks dat het behoorlijk wennen is om met minimalistische schoenen door de bergen te wandelen, ervaren veel dragers een betere verbondenheid met de natuur. Daarnaast is bewezen dat de voetspieren sterker worden, waardoor je de kans op blessures verkleint.

De voordelen van bergwandelen op barefoot schoenen

Hiken op barefoot schoenen verbetert je balans en stabiliteit. Doordat je de ondergrond beter voelt, kun je sneller reageren op oneffenheden. Daarnaast versterken minimalistische schoenen de spieren in je voeten en benen. Traditionele (berg)schoenen ondersteunen je voeten vaak zodanig dat veel spieren niet meer actief gebruikt worden. Door barefoot te hiken, activeer je deze spieren weer en bouw je meer kracht op.

Een ander groot voordeel is het verbeterde proprioceptie, ofwel het vermogen om de positie en beweging van je lichaam te voelen. Dit helpt je om beter te wandelen over ruig terrein en vermindert de kans op verstappen of vallen.

Het laatste voordeel is het gevoel van vrijheid. Zonder de strakke, teenbeperkende structuur van traditionele wandelschoenen, kunnen je voeten en tenen vrij bewegen.

Voorbereiding op hiken op barefoot schoenen

Als je nieuw bent met barefoot schoenen, begin dan vooral rustig aan. Je voeten en benen hebben tijd nodig om te wennen aan de nieuwe manier van bewegen. Begin met korte wandelingen op vlak terrein en bouw geleidelijk op naar langere tochten. Het kan ook helpen om oefeningen te doen die de spieren in je voeten en benen versterken, zoals balansoefeningen en korte stukjes op blote voeten lopen.

Kies de juiste barefoot schoenen voor jouw avontuur. Er zijn verschillende merken en modellen beschikbaar. Let op de dikte van de zool, de breedte van de schoen en de mate van flexibiliteit. Probeer verschillende opties uit en kies de schoenen die het beste bij jouw voeten en wandelstijl passen.

Kortom: een ‘puurdere’ wandelervaring

Hiken in de bergen op ‘blotevoetenschoenen’ biedt een unieke manier om de natuur te verkennen. Door je voeten de vrijheid te geven om natuurlijk te bewegen, verbeter je je balans, versterk je je spieren en ervaar je de omgeving écht een stuk puurder.

Met de juiste voorbereiding en een beetje geduld kunnen de meesten van ons genieten van de voordelen van barefoot schoenen. Probeer het vooral eens uit!

Ingestuurd door: Blootsvoetsgeschoeid.nl