Al een wintersport geboekt? Dit is wat je kunt doen!

Op 14 december kondigde premier Rutte nieuwe maatregelen aan. Naast een strenge lockdown in Nederland zelf, is er ook een algemeen negatief reisadvies afgegeven. Dit houdt in dat tot halverwege maart er een dringend advies is om niet te reizen.

De vier stappen

In een groot deel van het wintersportseizoen, en in elk geval de kerst- en voorjaarsvakantie, kan er dus niet gereisd worden. Wat is nu het handigst om te doen als je al een wintersportvakantie hebt geboekt? Hieronder het advies van Checkkie.nl.

1. Annuleer zo snel mogelijk

Meestal lopen annuleringskosten op wanneer de daadwerkelijke datum van de reis dichterbij komt. Indien je geen pakketreis hebt geboekt, raden we je aan om zo snel mogelijk te annuleren. Hiermee voorkom je mogelijk nog hogere kosten.

2. Bij een pakketreis heb je recht op geld terug

Indien je een pakketreis hebt geboekt, neem contact op met de reisorganisatie. Zij zullen de reis moeten annuleren vanwege het negatieve reisadvies. Nu zij de overeenkomst niet kunnen nakomen, zijn ze wettelijk verplicht het betaalde bedrag binnen 14 dagen terug betalen. Indien jij én de reisorganisatie willen, mag er een voucher worden uitgegeven.

3. Heb ik recht op geld terug van mijn al betaalde skilessen?

Hoogstwaarschijnlijk gaan de skilessen gewoon door zoals afgesproken. Dit betekent dat de skischool haar verplichting nakomt. Het risico dat je er niet bent, ligt in principe bij jou als consument. De algemene voorwaarden van de skischool zijn in dit geval leidend, hierin staat beschreven of je recht hebt op een teruggave. Hetzelfde geldt voor skipassen.

4. Probeer de reis te verplaatsen

Het liefst ga je natuurlijk gewoon op vakantie. Probeer in overleg de reis te verplaatsen naar een moment waar we mogelijk weer kunnen reizen. Dit zorgt waarschijnlijk voor jou voor de minste kosten en zodoende heeft de reisorganisatie dit jaar nog wat omzet. Als er dan nog een negatief reisadvies is, kun je dan alsnog je geld terugkrijgen of een voucher accepteren.

Dit artikel is geschreven door Checkkie.nl, een platform van juridisch dienstverlener DAS en Aviclaim om de consumenten en organisaties juridisch bij te staan bij contractuele zaken in de coronaperiode.

Hopelijk kunnen we snel weer samen genieten van de bergen